Поздравление на проф. Карабельова по случай празника на Философски факултет и 24 май

Поздравление на проф. Карабельова по случай празника на Философски факултет и 24 май

 

Скъпи колеги, скъпи студенти, приятели,

Обръщам се към вас от името на Деканското ръководство и искам да ви поздравя с празника на Философски факултет, който традиционно честваме в третия четвъртък на месец май.

Само до преди два месеца се шегувахме, че младите хора „живеят“ в онлайн пространството. А ето, че сега на всички ни се наложи да се справяме с предизвикателствата на ситуация, която е колкото непозната, толкова и непредвидима. Голяма част от живота ни през тези два месеца бе ситуиран в това пространството и се структурираше от възможностите за използване на социалните медии. Непознатата ситуация блокира типичния ни модел на поведение и ограничи възможностите ни за реализирането на различни активности. Съзнателно или интуитивно обаче ние успяхме да намерим и да приложим механизма за краткосрочно фокусиране върху конкретните задачи и се справихме повече от добре.

През тези два месеца се случиха много положителни неща – забавихме темпото на забързания си живот, към който като че ли някак бяхме привикнали, обърнахме повече внимание на близките си, на любимите си хора, имахме време да осмислим много от нещата, с които се занимаваме, и да дадем шанс на онези, за които преди почти бяхме забравили. Приехме реалните измерения на тази ситуация и това ни помогна да мобилизираме всичките си ресурси, да се справим и да продължим напред, въпреки обективните трудности.

Започнахме да използваме много повече новите технологии, за да изнасяме лекции, семинари, да правим защити на докторски дисертации, на магистърски тези, но най-важното започнахме да общуваме повече и да споделяме важни неща, да търсим, да даваме и да получаваме емоционална подкрепа.

През тези два месеца и ние се променихме – станахме по-солидарни, по-хуманни и съпричастни. Свидетели сме и на положителната промяна в ценностите и във взаимоотношенията между хората.

Всяка година в деня на празника на Философски факултет ние даваме дипломите на завършилите бакалаври и магистри. Този ден е празник за нашите абсолвенти и за нас преподавателите, тъй като увенчава положените изключителни усилия, старанието и стремежа към постижения. Този ден е и началото на нещо ново и непознато за тях и за нас. Днес този ден е силно емоционално обагрен, но по много различен начин.

Искам от името на Философски факултет да благодаря на абсолвентите и на студентите, че имаме привилегията да съпреживеем заедно важните за тях моменти, че имаме възможността да се докоснем до искрите на младостта и да обучаваме най-добрите студенти в страната ни.

Уверена съм, че сме успели да ги убедим на какво са способни, да ги стимулираме да бъдат по-добри хора, да бъдат по-смели и целеустремени. Искам да им пожелая да не се отказват от мечтите си, да ги следват смело и с цялото си сърце!

 

Мисията ни като преподаватели във Философския факултет е да предадем любовта си към знанието на нашите студенти, да стимулираме най-висшата човешка добродетел - стремежа към съвършенство, и да намерим начини за реализация на високия човешки потенциал.

Като основен източник на знание и професионална подготовка в областите на функционирането на човека, обществото и културата, Философският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ в тази трудна ситуация продължава да бъде в центъра на обществено-политическия и културен живот на страната, да бъде морален коректив и инициатор на значими обществени промени.

 

Скъпи колеги, скъпи студенти,

Искам от името на Деканското ръководство на Философски факултет да ви поздравя и с най-светлия български празник – Денят на просветата и духа, на културата, науката и знанието. Този празник е израз на нашата идентичност, на творческия ни потенциал и духовност.

24-ти май е празник, който винаги е озарен от радостни усмивки, обсипан с цветя като признание към учителите и дейците на науката и културата. На този ден отдаваме заслужено признание на всички, които са се посветили на развитието на нашата култура и наука.

Празникът 24-ти май е и ден за гордост от древната ни и богата култура. Той е повод да осъзнаем, че постиженията на българската култура, българското образование и българската наука са силни послания, които по много точен и верен начин пресъздават автентичния ни образ като нация пред Европа и света.

В навечерието на най-светлия български празник искам да ви пожелая да не стихва жаждата ви за знания и духовно извисяване!

Вярвам, че скоро отново ще можем да се срещнем в любимите ни аудитории и да общуваме лице в лице, защото това общуване е толкова красиво изпъстрено с човешки чувства и емоции и нищо не може да го замени!

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, КОЛЕГИ!