Пет неща, които трябва да се избягват по време на тестове

Обща информация


►► Final Exam Tips: 5 Things to Avoid When Taking the Tests ►►

Това са няколко грешки, които често се допускат и които трябва предварително да планирате да ИЗБЯГВАТЕ:

НИКОГА...

1. НЕ СЕ ВПУСКАЙТЕ ПРЕЗ ГЛАВА КЪМ ПЪРВИЯ ВЪПРОС.

Не бързайте и просто дишайте, особено на въпрос, изискващ свободно изложение. Препускането обикновено води до преждевременни заключения или започването на есе, за което по средата осъзнавате, че представя абсолютно неубедителни доводи.

2. НЕ ЗАПОЧВАЙТЕ С ТРУДНИТЕ ВЪПРОСИ.

Няма причина да се стресирате и да започвате с мъките. Вероятността е тези въпроси да ви вкарат в задънена улица и да ви разсейват през цялото време. Вместо това започнете с лесните въпроси и изградете увереността си, че знаете материала.

3. НЕ РАЗЧИТАЙТЕ НА ЗАБЕЛЯЗВАНЕТО.

Често, когато преглеждаме набързо въпросите, се опитваме да откриваме ключови думи или фрази. Това е добра техника, но може да води до преждевременни заключения и заграждане на първия отговор, който изглежда подобен на онова, което сте запаметили. На практика въпросът може да пита за нещо съвършено различно и след това да се самоизяждате, че сте объркали отговорите на въпроси,  за които сте били сигурни, че знаете. Подхождайте БАВНО: използвайте ключовите думи, за да се ориентирате и да мислите за свързани теми, но се уверете, че не им позволявате да ви заслепят в отговарянето на действителния въпрос.

4. НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ ОСНОВАТА НА ВЪПРОСА.

Често ключът е основата на въпроса. Ако се колебаете между два отговора, върнете се към въпроса и вижте кой от тях е по-смислен. Понякога може да се твърди, че повече от един отговор е верен, но думи като "винаги" и "никога" във въпроса ще ви помогнат да елиминирате алтернативи за отговор. И отново вижте номер 3: уверете се, че отговорът ви наистина съответства на основата на въпроса, преди да преминете нататък!

5. ТОВА СМЕ ЧУВАЛИ ДО ПРИЛОШАВАНЕ… НО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА ПРОВЕРИТЕ РАБОТАТА СИ!

Повечето учащи не горят от желание да проверяват работата си или да подхождат бавно. Вместо това бързат, уверени, че са се справили отлично на изпита, само за да открият, че грешки от небрежност им струват отнети точки. Случва се и на най-добрите: просто отделете няколко минути, за да проверите всичко. Ако имате повече време, отговорете отново на въпросите и се предизвикайте да видите колко дълго наистина можете да проверявате самоувереността си.

И най-важното, грижете се за себе си  това е само един изпит! В рамките на живота изпитът не си струва уврежданията, които стресът от него може да нанесе на психиката и на взаимоотношенията с околните. Правете умствени и физически почивки, общувайте с хора и се опитвайте да оставате позитивни през целия процес!

Пери Наджин